СОУ "Иван Вазов" - гр. Своге


Отиване към съдържанието

Главно меню:


Среща със студенти от НБУ

Училищен живот > 2023/2024 учебна година

На 29 септември студенти и преподаватели от Нов български университет, които работят по проект Школа "Политики и иновации за градовете" посетиха СУ "Иван Вазов" - град Своге. Проектът предвижда да бъдат разгледани четири града - София, Симитли, Своге, Констанц в Германия и да бъдат дадени идеи за развитието им. Студентите са разделени в групи, които работят по проблемите на отделните градове.
В Своге те бяха първо в читалище "Градище 1907", където Цветослава Петкова, директор на дирекция в Община Своге ги запозна с последните проекти, които са реализирани от общинската администрация. След това гостите посетиха нашето училище. Там се реализира среща между ученици от девети, десети и единадесети клас и бъдещите специалисти в различни области- икономика, архитектура, финанси, политически науки. Техните преподаватели д-р Юлиана ХАДЖИЧОНЕВА, департамент Администрация и управление, архитект д-р Гергана СТЕФАНОВА, департамент Архитектура и д-р Радосвета КРЪСТАНОВА, департамент Икономика, ръководител на Франкофонския център за академични постижения в НБУ разказаха за своите специалности. Студентите се представиха и благодариха за топлия прием, а нашите ученици прочетоха историческа справка за развитието на образованието в нашия град. Класните ръководители - Т. Ананиева, А. Терзийска и А. Илиева стимулираха своите възпитаници да участват активно в дискусията. Разговорът за настоящето и бъдещето на родното място събуди интерес в тях и те в неформални разговори споделиха своите планове и идеи за развитието му. Отговориха аргументирано на въпроса защо биха останали да живеят в Своге - това е място, което освен красива природа дава и свобода на личността.
Директорът на училището Любомир Янакиев и зам. директорите Ренета Иванова и Албена Заркова поздравиха гостите. Модератор на срещата бе Людмила Петрова, председател на УН при СУ"Иван Вазов".
Групата от НБУ разгледа голямата спортна зала в училището. След това се отправи към църквите "Св. Петка" и "Св. ап. Петър и Павел". Там г-жа Петрова разказа на младите хора още подробности за историята на селището и днешното му развитие. Тя прочете и свои стихове. Прозвучаха и стихове на Инна Куртлакова - студент по архитектура.
Срещата завърши с разходка из града. Гостите останаха очаровани и решиха отново да се върнат в Своге с нови идеи и проекти.Назад към съдържанието | Назад към главното меню