СОУ "Иван Вазов" - гр. Своге


Отиване към съдържанието

Главно меню:


Седмица на гората'2014

История > 100 години основно образование

По повод Седмицата на гората и Денят на Земята - 22 април, учениците от VII б и X б клас на СОУ"Иван Вазов" град Своге с голям ентусиазъм поставиха началото на засаждането на нови дръвчета в двора на училището - чинари, брези, а така също магнолии и рози.
"Да засадим дърво, да дадем надежда” е мотото на Седмицата на гората, а нашите млади любители на природата направиха точно това, вдъхнаха надежда и вяра, че светът може да бъде по-красив и по-чист. Дърветата играят изключителна роля за цялата екосистема и променят мястото, в което живеем – смекчават климата, пречистват въздуха, запазват и подобряват водата и са подслон за дивата природа. Те филтрират и пречистват въздуха, който дишаме като отстраняват от него праха и други замърсители като озон, въглероден моноксид и серен двуокис. Затова и засаждането на дървета в големите градове може да намали градския парников ефект, причинен от пътната настилка и сградите. Охлаждащият ефект на едно младо и здраво дръвче се равнява на десет климатика, работещи по 20 часа на ден. От друга страна колкото повече дървета и храсти има в градовете, толкова повече се връщаме към естествената ни среда или поне те смекчават изкуствената обстановка, в която прекарваме доста голяма част от живота ни.
Учениците посветиха залесяването на двора на училището с нови дървета и цветя на предстоящата му годишнина, като обещаха, че ще се продължат да се грижат за тях. Малките първокласници от
I б клас гледаха с интерес по-големите от тях и споделиха, че и те са се включили в украсяването на двора със засаждането на подарената им от техните приятели от V а клас розичка.

Цял екранНазадPlayНапред

Назад към съдържанието | Назад към главното меню