СОУ "Иван Вазов" - гр. Своге


Отиване към съдържанието

Главно меню:


Розовата фланелка - 2024 г.

Училищен живот > 2023/2024 учебна година

Световният ден на розовата фланелка е събитие, което се провежда всяка последна сряда на февруари. Тази година този ден беше 28 февруари 2024 г.
Розовата фланелка на този ден символизира протестът срещу насилниците в училищата и не само. Денят на розовата фланелка възниква в Канада преди 10 години, след като ученици стават свидетели на тормоз на техен съученик, който носил розова фланелка. На следващия ден голяма част от учениците идват с розови фланелки на училище, за да изразят несъгласието си с училищния тормоз.
Тази инициатива бързо става популярна сред други училища. Всяка следващата година, все повече ученици го отбелязват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят като израз на неприемане на тормоза, но и на стереотипите, свързани с пола. Розовото е само цвят и не е доказателство за мъжественост или женственост. В България за първи път Денят на розовата фланелка се отбелязва през 2012 г.
Ето как учениците на СУ "Иван Вазов" град Своге отбелязаха този ден и за пореден път се обявиха против насилието и агресията не само в училище, а във всички области на живота ни.Назад към съдържанието | Назад към главното меню